“Dacă există ceva ce dorim să schimbăm la copilul nostru, ar trebui să ne uitam mai întâi la noi înșine dacă nu există ceva ce ar trebui schimbat la noi.”
C.G. Jung
Copilul surprinde, uimește, provoacă și solicită abilitățile și resursele părinților în întregul său proces de dezvoltare. Astfel, participarea părinților în cadrul atelierelor de parenting reprezintă o experiență extrem de valoroasă.
Atelierele de parenting au avantajul de a fi un fel de mică lume izolată formată dintr-un număr limitat de persoane (maxim 10 persoane) și care reprezintă cadrul ideal pentru părinți de a-și exersa și dezvolta abilitățile parentale, de a optimiza potențialul educațional al familiei, de a crește calitatea vieții familiei, de a înțelege nevoile copilului, de a-și forma așteptări realiste, de a obține informații valide, de a dobândi strategii de a face față diverselor situații de zi cu zi, etc.
Lucrul în cadrul atelierelor nu presupune o simplă teoretizare. În primul rând, fiecare participant, beneficiază în mod direct, dar și indirect și din plin de experiența celorlalți. Formarea de competențe se realizează prin exerciții, fișe de lucru, jocuri de rol și multe alte tehnici. Tot ceea ce se întâmplă pe parcursul atelierelor de parenting are impact și sens pentru fiecare participant.
Temele abordate sunt deosebit de potrivite pentru cadrul de grup.
Exemple:
- Stadiile de dezvoltare ale copilului și nevoile specifice fiecărei vârste
- Disciplinarea pozitivă
- Dezvoltarea competențelor emoționale și sociale ale copiilor
- Aptitudine pentru viață – Rezolvarea de probleme
- Importanța jocului în familie