Cu certitudine, educația copilului începe încă de la naștere și poate chiar mai înainte. Părinții au rolul decisiv în dezvoltarea copilului, căci fiecare acțiune a lor “amprentează” copilul pentru întreaga sa viață. Iată câteva îndrumări pentru favorizarea dezvoltării în primul an, care este extrem de important în evoluția ulterioară a copilului.
- Construiți un atașament securizant în relația cu bebelușul. Acesta se formează în primii trei ani de viață în relația dintre MAMA și bebeluș, de aceea modul în care mama se raportează la copil, modul în care răspunde la nevoile acestuia(ideal ar fi prompt și permanent), proximitatea mamei față de bebe, sentimentele ei vizavi de bebe și exprimarea lor față de bebe, toate acestea au o importanță covârșitoare.
- Creați ACASĂ o atmosferă pozitivă, liniștită, caldă și securizantă pentru bebeluș.
- Fiți atenți la ceea ce gândiți despre bebelușul vostru, căci modul în care gândiți despre el influențeză comportamentul vostru față de el.
- Fiți atenți la ceea ce spuneți despre copilul vostru, căci ceea ce spuneți formează vocea lui interioară.
- Aveți încredere în voi, căutați surse sigure de informare sau ajutor de specialitate(doctor, psiholog, consultant în alăptare, etc.).
- Fiți fericiți! Bebelușul vostru absoarbe emoțiile voastre ca un burete.
- Îmbrățișați schimbările temporare din noua etapă în care vă aflați, căci ceea ce trăiți are o valoare incomensurabilă.
- Fiți sensibili la plânsul bebelușului! Plânsul înseamnă comunicare, nu manipulare. Ei comunică nevoile lor. Până la 7 luni bebelușii exprimă exclusiv nevoi. Abia apoi apar timid și dorințele. Bebelușul nu are nevoie să fie lăsat să plângă ca să“își facă plămâni”, el îi are deja plâmâni foarte bine dezvoltați, căci încă din luna a noua de sarcină aceștia sunt maturi și gata să funcționeze singuri.
- Formați-vă așteptări realiste cu privire la somnul bebelușului. Fiți conștienți de faptul că în cele din urmă, toți bebelușii ajung să iubească somnul. Până atunci, este nevoie să cunoaștem și să înțelegem comportamentul normal al bebelușilor vizavi de somn, care este o achiziție, asemenea mersului. Cei mai mulți bebeluși își îmbunătățesc somnul după vârsta de 1 an, iar alții după 2, 3 sau 4 ani.
- Fiți conștienți de beneficiile alăptării atât pentru mamă, dar mai ales pentru bebeluș și luptați pentru aceste beneficii!
- Asigurați bebelușului spații sigure, curate și aerisite pentru explorare, fără limitări inutile care să interfereze cu procesul de învățare al bebelușului.
- Lăsați la îndemâna bebelușului jucării sau alte obiecte, rame foto, dulăpiorul lui, oglinzi, etajere, pat, pentru a-i activa mereu autonomia, interesul și curiozitatea.
- Utilizați carusele diferite în funcție de vârsta bebelușului, cu mai multe culori, forme și sunete. Astfel de experiențe îl vor ajuta pe bebeluș să își dezvolte simțurile, precum cel vizual, auditiv și tactil. De asemenea, se dezvoltă coordonarea ochi-mână.
- Jucați-vă devreme CUCU-BAU. E un joc care ajută bebelușul atunci când se instalează anxietatea de separare (în jurul vârstei de șase luni), învățându-l despe permanența obiectelor. Jocul de-a ascunselea îl învață, de asemenea, despre acest concept. Ascundeți sub o păturică sau o eșarfă un obiect pe care să îl caute.
- Nu vă expuneți nuditatea în fața copilului, oricât ar fi acesta de mic, fiindcă poate crea complexe de inferioritate.
- Protejați și respectați bebelușul.
- Practicați co-sleeping-ul. Studii psihologice și medicale demonstrează beneficiile bebelușilor care dorm cu mama și/sau cu tata în dezvoltarea creierului și în formarea atașamentului securizant. Opțiunea aceasta poate fi extrem de favorabilă atâta timp cât este funcțională pentru întreaga familie. Este important să fiți atenți la siguranța bebelușului și să evitați relații intime în aceeași cameră cu bebelușul, întrucât surprinderea relațiilor intime dintre părinți este deosebit de traumatizantă pentru copil.
- Evitați ecranele (TV, smartphone, tabletă, laptop, etc.), căci sunt nocive pentru creierul în dezvoltare al bebelușilor, iar utilizarea lor îndelungată provoacă lene intelectuală, tulburări de somn, tulburări ale atenției, slabe abilități sociale și emoționale.
- Ascultați muzică cu ritmuri diferite, favorizând dezvoltarea cognitivă și dezvoltarea emoțională, precum și creativitatea bebelușului.
- Familiarizați bebelușul cu sunetele. Jucați-vă cu sunetele pe care le face o lingură de lemn, un coșuleț, o pernă, o masă pentru a diminua anxietatea vizavi de sunetele puternice din mediul nou pentru el.
- Folosiți cutiii de forme și mărimi diferite, cuburi, discuri sau INCASTRUL cu forme geometrice pentru dezvoltarea cognitivă.
- Căutați jocuri care să sprijine dezvoltarea motricității fine și dezvoltarea cognitivă prin înșiruierea formelor pe verticală și orizontală.
- Folosiți CĂRȚI, inclusiv la băiță există cărți speciale pentru a spune povești cât mai multe bebelușului pentru dezvoltarea motricității, a limbajului și pentru dezvoltarea cognitivă.
- Folosiți onomatopee. Pentru acest lucru achiziționați figurine cu animale de la fermă sau carți cu animale. Astfel, contribuiți la dezvoltarea limbajului.
- Folosiți zornăitoare, mingi de mai multe mărimi, culori și texturi pentru stimulare intelectuală și motrică.
- Jucați-vă cu obiecte casnice, cu acelea care sunt sigure pentru bebeluș, stimulându-i curiozitatea și interesul, dezvoltarea cognitivă, autonomia personală.
- Utilizați cărți tactile/senzoriale cu diferite caracteristici tactile pentru stimulare senzorială.
- Jucați-vă cu mâncarea. Lăsați bebelușul să participe la pregătirea meselor în familie când încă nu ați început introducerea meselor solide, observându-vă acțiunile și stimulându-i simțul olfactiv, pentru ca de la 6 luni să explorați gusturi și texturi noi.
- Încurajați bebelușul în diferite acțiuni și antrenați-l într-o serie de experiențe, respectând ritmul lui, căci toate acestea contribuie la o dezvoltare favorabilă.
- Organizați întâlniri de joacă cu alți bebeluși și copii pentru o dezvoltare socială și emoțională frumoasă, bogată și sănătoasă.
- Fiți prezenți, sensibili, tandri, drăgăstoși și stimulativi pentru bebeluș.
- Aduceți în preajma bebelușului cât mai des posibil și alți adulți importanți în viața sa (bunici, mătuși, unchi, verișori, vecini,etc.), deoarece ajută la o inserție socială mai rapidă și mai ușoară a bebelușului cu numeroase valențe pozitive și în dezvoltarea sa emoțională.
- Bucurați-vă! Ceea ce trăiți e un miracol.